
Úvod do světa vakuových baliček (2. část)
Vakuovačky NORDline naleznou své využití ve stravovacích provozech, ja ...
Moderní technologie jdou kupředu, a tak jsou k dostání různé druhy baliček. Skvěle se hodí do domácností i do různých gastro provozoven.
Pro přehled uvedeme základní rozdělení. Vakuové baličky mohou být:
Podívejte se zblízka na NORDline ECO TYPE komorovou vakuovačku…
Za normálních okolností jsou potraviny ať už v ledničce nebo mimo ni vystaveny vzduchu a vlhkosti. Mikroorganismy kolem i uvnitř se množí a rostou, nežádoucí teplota a chemické reakce se následně postarají o zkázu potravin.
Chladicí zařízení sice tento proces dokáže zpomalit, ale i uvnitř ledničky dochází k osychání a jinému znehodnocení jídla. Díky kyslíku ve vzduchu potraviny oxidují, a ztrácí tak nutriční hodnoty a charakteristickou chuť.
Při vakuovém balení se odstraňuje kyslík a prchavé látky. Potraviny si tak déle zachovají svou čerstvost i vynikající chuť. V kombinaci se snížením teploty tak můžete prodloužit životnost dobrého jídla až o několik týdnů, v mrazničce i měsíců.
Vakuové baličky jsou skvělým pomocníkem v domácnostech i v gastro provozech jako jsou restaurace, jídelny, markety, večerky atd.
V závislosti na konzistenci a plánovanému využití jsou některé potraviny vhodné k vakuovému balení pro mrazničku, jiné pro ledničku a jiné pro spíž.
Obecně platí, že křehké a měkké potraviny je lepší nejprve zmrazit a až poté vakuovat. Konzistence se zpevní a vakuovací proces proběhne efektivněji. Jde např. o ryby, měkké ovoce, polévky, omáčky apod.
Do ledničky se hodí vakuovat třeba obědy, salámy, sýry, chlazené maso aj. V domácnostech, kde se vaří jednou za čas a to ve větším množství, je vakuovačka hodně oblíbeným pomocníkem. Stačí jídlo vakuově zabalit a až přijde čas, jednoduše jej ohřát a konzumovat. Takto balené obědy skladované v ledničce neztrácejí ani vůni ani chuť, a díky tomu jsou výborné i po několika dnech.
Ve spíži se zpravidla skladují potraviny, které dobře snášejí pokojovou teplotu. I u nich je ale vakuové balení na místě, pokud je chcete ochránit před vlhkostí, hmyzem či plísní. Zabalit můžete např. kávu, čaje, cukr, sůl, luštěniny, těstoviny aj.
Ve výrobnách nebo v obchodě se často setkáte s již vakuově zabalenými potravinami (nejčastěji salámy, sýry atd.). Vakuovačka se hodí k opětovnému zabalení, jakmile se obal jednou otevře. Čerstvost i chuť nikam nezmizí a výrobek tak i po otevření prvotního obalu vydrží déle. Vždy však respektujte datum spotřeby uvedené na obalu.
Vakuovačky NORDline naleznou své využití ve stravovacích provozech, ja ...