Úvod do světa vakuových baliček (1. část)

Jaké vakuové baličky – „vakuovačky“ jsou na trhu?

Moderní technologie jdou kupředu, a tak jsou k dostání různé druhy baliček. Skvěle se hodí do domácností i do různých gastro provozoven.

Pro přehled uvedeme základní rozdělení. Vakuové baličky mohou být:

  • automatické nebo ruční
  • komorové či otevřené neboli externí (podle toho, kam se vkládá vakuovací sáček)
  • domácí nebo komerční (liší se velikostí i technickým provedením)
  • malé nebo velké (v závislosti na předpokládaném využití)

Vakuovačky NORDline vakuovací baličky

Podívejte se zblízka na NORDline ECO TYPE komorovou vakuovačku…

 

K čemu je dobré vakuové balení potravin?

Za normálních okolností jsou potraviny ať už v ledničce nebo mimo ni vystaveny vzduchu a vlhkosti. Mikroorganismy kolem i uvnitř se množí a rostou, nežádoucí teplota a chemické reakce se následně postarají o zkázu potravin.

Chladicí zařízení sice tento proces dokáže zpomalit, ale i uvnitř ledničky dochází k osychání a jinému znehodnocení jídla. Díky kyslíku ve vzduchu potraviny oxidují, a ztrácí tak nutriční hodnoty a charakteristickou chuť.

Při vakuovém balení se odstraňuje kyslík a prchavé látky. Potraviny si tak déle zachovají svou čerstvost i vynikající chuť. V kombinaci se snížením teploty tak můžete prodloužit životnost dobrého jídla až o několik týdnů, v mrazničce i měsíců.

Vakuové baličky jsou skvělým pomocníkem v domácnostech i v gastro provozech jako jsou restaurace, jídelny, markety, večerky atd.

 Jak dlouho vydrží vakuově zabalené potraviny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vakuování potravin pro mrazničku, ledničku i spíž

V závislosti na konzistenci a plánovanému využití jsou některé potraviny vhodné k vakuovému balení pro mrazničku, jiné pro ledničku a jiné pro spíž.

Obecně platí, že křehké a měkké potraviny je lepší nejprve zmrazit a až poté vakuovat. Konzistence se zpevní a vakuovací proces proběhne efektivněji. Jde např. o ryby, měkké ovoce, polévky, omáčky apod.

Do ledničky se hodí vakuovat třeba obědy, salámy, sýry, chlazené maso aj. V domácnostech, kde se vaří jednou za čas a to ve větším množství, je vakuovačka hodně oblíbeným pomocníkem. Stačí jídlo vakuově zabalit a až přijde čas, jednoduše jej ohřát a konzumovat. Takto balené obědy skladované v ledničce neztrácejí ani vůni ani chuť, a díky tomu jsou výborné i po několika dnech.

Ve spíži se zpravidla skladují potraviny, které dobře snášejí pokojovou teplotu. I u nich je ale vakuové balení na místě, pokud je chcete ochránit před vlhkostí, hmyzem či plísní. Zabalit můžete např. kávu, čaje, cukr, sůl, luštěniny, těstoviny aj.

Ve výrobnách nebo v obchodě se často setkáte s již vakuově zabalenými potravinami (nejčastěji salámy, sýry atd.). Vakuovačka se hodí k opětovnému zabalení, jakmile se obal jednou otevře. Čerstvost i chuť nikam nezmizí a výrobek tak i po otevření prvotního obalu vydrží déle. Vždy však respektujte datum spotřeby uvedené na obalu.

Rady a tipy, jednoduché recepty

NORDline vakuová balička - zavakuované maso

  • tekutá jídla (polévky, omáčky, dušená jídla aj.) nejprve krátce zmrazte v odpovídající nádobě, až poté vakuově zabalte a pak uchovávejte v mrazáku. Za 24 hodin se totiž potraviny mrazem nepoškodí a tekutá jídla se takto lépe balí
  • tvrdou zeleninu je dobré nejprve oloupat a pak krátce povařit ve vodě tak, aby byla teplá a trochu změkla (ne moc). Až pak ji vakuově zabalte
  • pokud chcete dát vakuově zabalené potraviny do mrazničky a před balením nebyly zmraženy, počítejte s nabytím na objemu a nechte v sáčku pár cm prostor
  • když vakuově balíte maso a ryby, dejte naspod sáčku papírový ubrousek. Ten nasaje přebytečné množství vody. Určitě jste se s tímto způsobem vakuového balení setkali při koupi masa v supermarketu
  • při vakuovém balení koláčků, hamburgerů, palačinek a jiných věcí, které mají tendenci se k sobě v jednom balení lepit, používejte na oddělení svačinový papír. Ušetříte si tak při oddělování nervy i čas

 

Přečtěte si také článek Úvod do světa vakuových baliček (2. část)